Våpen og søknad


Før du søker bør du lese litt om prosessen og kravene hos politiet.no

Du finner mye god informasjon på skyting.no . Der finner du også link til rundskrivet fra politidirektoratet om hvordan politiet skal behandle våpensøknader.

Hvilket våpen skal du velge som ditt første?

Gjør deg opp en mening om hvilke grener du skal skyte. Det er absolutt billigst å skyte med .22lr. Og det anbefales at ett av dine første våpen har dette kaliberet. Da får du mulighet til god mengdetrening uten at det koster veldig mye å være med. Å trene inn god sikteteknikk, et godt avtrekk og god pusteteknikk krever mengdetrening.

Ønsker du å begynne med dynamisk skyting må du ha praksis fra presisjon/feltskyting før du tar kurset for dynamisk skyting. Du kan bruke våpen som egner seg godt til denne skytegrenen i andre grener som grovfelt og militær. Du kan derfor anskaffe våpenet (og alt annet utstyr) før du går kurset.

Kjøp deg et våpen av anerkjent merke. Skulle noe skje med våpenet er det som regel lettere å skaffe deler selv om det også da kan være noe ventetid før delene er tilgjengelig.

Ofte er det våpen du liker bedre å se på enn andre, men ikke la deg lure av et flott utseende. Spør medlemmer i klubben om å få prøve deres våpen. Dette gir deg mulighet til å kjenne på hvordan våpenet passer i hånden og ikke minst hvordan avtrekket kjennes og siktet er.

Det vil som regel være mulig å søke på flere enn ett våpen og innvilgede søknader gjelder i ett år. Da har du god tid til å vurdere, og kanskje prøve flere våpen før du handler. Husk at fra du sender søknaden til du får svar så kan det gå 10 uker eller mer.

Forskjellige våpentyper.

Sjekker du www.finn.no eller de forskjellige forhandlernes hjemmesider ser du at det finnes våpen i alle prisklasser fra de helt billige til de veldig dyre. Legger du deg i det laveste prisleiet må du også gå ut fra at kvaliteten og presisjonen kanskje ikke er den beste. Du vil ofte oppdage at det var et feilkjøp og du må selge våpenet før du søker på nytt. Ventetiden kan føles ekstra lang da behandlingstiden hos politiet ikke er noe kortere. Går du derimot litt opp i pris vil du kunne finne brukte, men gode konkurransevåpen og også gode våpen til rekreasjonsskytteren. En av de tingene du kanskje vil ønske deg etter å ha skutt litt er justerbart sikte. Ikke alle våpen har dette, men ofte er det mulig å ettermontere det.

Vil du ha et helt nytt konkurransevåpen så må du regne med priser fra omtrent 20.000,- kroner og oppover for pistol og fra omtrent 13.000,- kroner og oppover for revolver (priseksempler fra våren 2019). Du finner også våpen som er vesentlig dyrere enn dette, men husk at det uansett er dine egne ferdigheter som er viktigst.

Klubbens medlemmer har et variert utvalg av våpen. Ta deg tid til å snakke med de når du er på trening, det er mange gode tips (og personlige preferanser) å snappe opp.

Blant de som skyter .22lr finner du våpen som Walther GSP, Benelli MP90, Feinwerkbau, Pardini også videre. Blant de grøvre kalibrene finner du også CZ, Glock, Taurus og andre merker.
Ønsker du å skyte spesialpistol så er .22lr det mest brukte kaliberet. Her finnes det et godt utvalg i våpen å velge mellom, men satser du på å være blant de absolutt beste vil du fort få høre at Walter spesialpistol kal .22 mod. Stenvaag er kjent for å ha best presisjon.

Hos revolverskytterne finner du Smith og Wesson, Colt, Ruger og andre. Smith og Wesson 686 er kanskje den mest brukte revolveren i Norge. Den er i kaliber 357 magnum (klasse: Magnum1), men du kan også skyte 38 special med den.

En pistol i kaliber 32 kan skyte i grovfelt, det kan også en 9mm. En 9mm kan skyte i militær, det kan ikke en kaliber 32. En revolver i kaliber 38 kan skyte i revolverfelt, mens en i kaliber 357 kan skyte både revolverfelt og magnum 1. Har du spesielle preferanser for hvilke våpentyper/kaliber du vil skyte med så husk at hvis du allerede har et våpen som kan skyte i den klassen du søker på så får du ikke tillatelse til å kjøpe et til. Tenk derfor godt gjennom hva du ønsker å skyte før du bestemmer deg for hva du søker på.

Det finnes en del eldre våpen tilgjengelig som for eksempel Luger 9mm. Husk at disse våpnene ikke kan måle seg med moderne våpen når det gjelder brukskomfort. Det kan kanskje også være vanskelig å skaffe reservedeler. Kjøper du et historisk våpen så vil du ikke få kjøpetillatelse på et moderne våpen som kan brukes i samme skytegren. Unntaket kan være hvis du er registrert som våpensamler, men dette blir ikke omtalt her.

Ønsker du å lese mer så finnes det mange gode tips hos flere av pistolklubbene rundt i landet. Det finnes også noen gode blogger og spesielt kan nevnes Arne Nohlberg sine sider.